Formbröd , fullkorn


Ett gott och lättbakat bröd för nybörjaren.
Ger 3 bröd.

Recept ;
  • 1 pkt jäst
  • 6½ dl fingervarmt vatten (37)
  • 50 g smör el margarin, rumsvarmt
  • 2 tsk salt
  • 1 kg (ca 1,7L) Vetemjöl special med fullkorn
_______________________________________________________
Gör så här!
  1. Smula ner jäst i en skål.
  2. Tillsätt vattnet och rör om.
  3. Klicka i fettet och salt.
  4. Häll mjölet direkt från påsen i ett litermått.
  5. Spara 1 dl till utbakningen.
  6. Arbeta degen kraftigt, 6 min med bakmaskin eller 10 min förhand.
  7. Degen ska kännas smidig.
  8. Låt degen jäsa under bakduk till dubbelstorlek i ca 30 min.
  9. Arbeta degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 3 delar. Forma till limpor och lägg i smorda 1½L formar.
  11. Jäs under bakduk i ca 40 min till.
  12. Sätt på ugnen 225 grader.
  13. Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl.
  14. Gör snitt med vass kniv.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min.
  16. Och låt sedan bröden svalna på galler under duk.

klart!

Äkta vanilj pannacotta med färska jordgubbar & lime



I Lördes stod jag för efterrätten.
Det blev äkta vanilj pannacotta med färska jordgubbar och lime.
Riktigt gott, men fruktansvärt mättande! :)
Enkelt om inget annat!

Recept:


5 dl vispgrädde
1 vaniljstång el.
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
3 st gelantinblad

Garnering: låt fantasin flöda.
Vi valde färska jordgubbar med lime.
Frukt eller bär gör hela pannacottan tycker jag.
Men smaksak.

Gör så här:

  1. Lägg gelantinbladen i blöt, ca 5 min. Står på baksidan utav förpackningen.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Lägg sedan i fröna och vaniljstången i en kastrull.
  4. Häll i vispgrädden & i med sockret.
  5. Låt det koka upp & rör om. Låt de puttra i 1-2 minuter.
  6. Ta av kastrullen från plattan.
  7. Lägg igelantinbladen och rör om så det löser sig.
  8. Tänk på! Lägg inte i bladen när det kokar, då skär det sig!
  9. Sila bort vaniljstången.
  10. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen.
  11. Minst 2 timmar.
  12. Häll på jordgubbarna eller vad som önskas.

Servera.

 



RSS 2.0