Formbröd , fullkorn
Ett gott och lättbakat bröd för nybörjaren.
Ger 3 bröd.
Ger 3 bröd.
Recept ;
- 1 pkt jäst
- 6½ dl fingervarmt vatten (37)
- 50 g smör el margarin, rumsvarmt
- 2 tsk salt
- 1 kg (ca 1,7L) Vetemjöl special med fullkorn
Gör så här!
- Smula ner jäst i en skål.
- Tillsätt vattnet och rör om.
- Klicka i fettet och salt.
- Häll mjölet direkt från påsen i ett litermått.
- Spara 1 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, 6 min med bakmaskin eller 10 min förhand.
- Degen ska kännas smidig.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbelstorlek i ca 30 min.
- Arbeta degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
- Dela degen i 3 delar. Forma till limpor och lägg i smorda 1½L formar.
- Jäs under bakduk i ca 40 min till.
- Sätt på ugnen 225 grader.
- Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl.
- Gör snitt med vass kniv.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min.
- Och låt sedan bröden svalna på galler under duk.
klart!
Äkta vanilj pannacotta med färska jordgubbar & lime


I Lördes stod jag för efterrätten.
Det blev äkta vanilj pannacotta med färska jordgubbar och lime.
Riktigt gott, men fruktansvärt mättande! :)
Enkelt om inget annat!
Recept:
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång el.
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
3 st gelantinblad
Garnering: låt fantasin flöda.
Vi valde färska jordgubbar med lime.
Frukt eller bär gör hela pannacottan tycker jag.
Men smaksak.
Gör så här:
- Lägg gelantinbladen i blöt, ca 5 min. Står på baksidan utav förpackningen.
- Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Lägg sedan i fröna och vaniljstången i en kastrull.
- Häll i vispgrädden & i med sockret.
- Låt det koka upp & rör om. Låt de puttra i 1-2 minuter.
- Ta av kastrullen från plattan.
- Lägg igelantinbladen och rör om så det löser sig.
- Tänk på! Lägg inte i bladen när det kokar, då skär det sig!
- Sila bort vaniljstången.
- Häll upp i portionsglas och ställ i kylen.
- Minst 2 timmar.
- Häll på jordgubbarna eller vad som önskas.
Servera.