Formbröd , fullkorn


Ett gott och lättbakat bröd för nybörjaren.
Ger 3 bröd.

Recept ;
  • 1 pkt jäst
  • 6½ dl fingervarmt vatten (37)
  • 50 g smör el margarin, rumsvarmt
  • 2 tsk salt
  • 1 kg (ca 1,7L) Vetemjöl special med fullkorn
_______________________________________________________
Gör så här!
  1. Smula ner jäst i en skål.
  2. Tillsätt vattnet och rör om.
  3. Klicka i fettet och salt.
  4. Häll mjölet direkt från påsen i ett litermått.
  5. Spara 1 dl till utbakningen.
  6. Arbeta degen kraftigt, 6 min med bakmaskin eller 10 min förhand.
  7. Degen ska kännas smidig.
  8. Låt degen jäsa under bakduk till dubbelstorlek i ca 30 min.
  9. Arbeta degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 3 delar. Forma till limpor och lägg i smorda 1½L formar.
  11. Jäs under bakduk i ca 40 min till.
  12. Sätt på ugnen 225 grader.
  13. Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl.
  14. Gör snitt med vass kniv.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min.
  16. Och låt sedan bröden svalna på galler under duk.

klart!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0