Formbröd , fullkorn
Ett gott och lättbakat bröd för nybörjaren.
Ger 3 bröd.
Ger 3 bröd.
Recept ;
- 1 pkt jäst
- 6½ dl fingervarmt vatten (37)
- 50 g smör el margarin, rumsvarmt
- 2 tsk salt
- 1 kg (ca 1,7L) Vetemjöl special med fullkorn
Gör så här!
- Smula ner jäst i en skål.
- Tillsätt vattnet och rör om.
- Klicka i fettet och salt.
- Häll mjölet direkt från påsen i ett litermått.
- Spara 1 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, 6 min med bakmaskin eller 10 min förhand.
- Degen ska kännas smidig.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbelstorlek i ca 30 min.
- Arbeta degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
- Dela degen i 3 delar. Forma till limpor och lägg i smorda 1½L formar.
- Jäs under bakduk i ca 40 min till.
- Sätt på ugnen 225 grader.
- Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl.
- Gör snitt med vass kniv.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min.
- Och låt sedan bröden svalna på galler under duk.
klart!

Kommentarer
Trackback